Sprødstegte rugbrødsstave med hvidløg

IMG_5975_opt

Mums, de er både enkle og delikate, disse Riga-inspirerede rugbrødsstave…
Smagfulde…? Ja!
Sunde…? Nej!

For nogle år siden var vi på en dejlig ferie i Riga, Letlands hovedstad. Ikke nok med, at det var en utrolig spændende by, de serverede også det mest smagfulde øl og dertil hjemmelavede rugbrødssnacks med salt og masser af hvidløg. 

Jeg har ledt efter en opskrift lige siden, men har ikke fundet noget, der mindede bare
den mindste smule om de sprøde, salte stave. Nu har jeg eksperimenteret selv og det var faktisk forbavsende nemt at fremtrylle de sprødstegte rugbrødsstave…

IMG_5962_opt IMG_5960_opt

De kan laves af frisk rugbrød, men allerbedst bliver de faktisk, hvis du bruger gammelt rugbrød, som ikke er værd at spise mere. Endnu et skridt imod at begrænse madspild…

De er supergode at snacke i, fx som supplement til en lille forret, sammen med nødder og oliven, som erstatning for chips, eller på en tapasanretning, evt. med semi-tørrede tomater

VELBEKOMME!


IMG_5966_opt
Lav først en lille portion hvidløgsolie…

Hvidløgsolie:
1/2 dl god olivenolie
1-2 fed hvidløg

  • Riv hvidløgsfeddene og rør det op i oliven-olien. Hvis du bedre kan li’ presset hvidløg, så gør det

 

IMG_5977 (1)_opt

Sprøde rugbrødsstave med hvidløg (snacks til 4 personer)
1 humbel rugbrød, ca. 6-9 cm
Olie til stegning
1 portion hvidløgsolie
Kryddersalt (alm. havsalt kan også anvendes)

  • Skær 4 tykke skiver rugbrød  á ca. 1 ½ cm
  • Skær skopperne af og lav stave af skiverne i ca. 1 ½ cm tykkelse
  • Opvarm olien på en pande. Du kan også bruge en frituregryde
  • Steg rugbrødsstavene i ca. 2 minutter på hver side. De skal være lysebrune. Jeg synes, de bliver bedst, hvis de er gennemstegte, så den bløde kerne i midten forsvinder
  • Tag de færdige stave af panden og læg dem på fedtsugende papir (evt. en avis, dækket med køkkenrulle)
  • Dryp stavene med hvidløgsolien og drys friskkværnet kryddersalt over
  • Anret stavene på et fad og server evt. sammen med oliven og stave af bladselleri og gulerødder.

Fif: Tjek evt. indlægget om hvidløgs- og tomatbrød. En super god måde at give brødresterne nyt liv og minimere madspild. 

IMG_5650

Leave a Reply

Your email address will not be published.