QUINDELIV I THAILAND #8
Som den opmærksomme læser sikkert allerede har regnet ud, har Thailand været mit “hjem” de sidste 4-5 uger. Det er mega fedt!
Kroppen nyder solen, varmen, havet, maden, atmosfæren, tempoet, indtrykkene, menneskene… – ja, ALT!
Men ind imellem bliver den også ufattelig rastløs, kroppen. Og hvad er så bedre end at komme rastløsheden imøde og give kroppen de udfordringer, den higer efter?
Heldigvis ligger mulighederne lige for mine fødder, så her får du 10 gode forslag til motion i havet – det meste endda både gratis og muligt at gøre helt alene… Og du behøver absolut ikke at være i Thailand for at kaste dig ud i aktiviteterne…
1. Svøm, svøm svøm
Der findes et utal af måder at svømme på: bryst- og rygsvømning, bryst- og rygcrawl og butterfly er de discipliner, de fleste af os behersker. Og så selvfølgelig hundesvømning og træden vande. Varier og leg med kombinationer af disciplinerne. Bare husk, at det er vigtigt at svømme på langs med stranden!
2. Gå/løb i vandkanten
Det føles ikke som den helt vilde motion at slentre en tur i vandkanten. Det er det måske heller ikke, men hvis det skal gi’ lidt sved på panden, er det en god ide at skrue på en af de tre variable: belastning, tempo og tid.
Belastningen: jo højere vandet når på dine ben, jo højere er belastningen
Tempoet: lavt tempo = gang og højt tempo = løb. Og så tempi midt imellem
Tiden: jo længere tid, du er aktiv, jo flere kalorier forbrænder du
Dvs. for at gi den max gas, skal du ud på dybt vand, bevæge dig i et højt tempo i så lang tid som muligt.
NB! Hvis der er lidt småsten i vandkanten, så kan du ofre dine gamle løbesko.
3. Boltr dig i bølgerne
Den dag, hvor vindene, kommer fra den rigtige retning og bølgerne er store og kraftfulde, kan du vælge at boltre dig i bølgerne. Stil dig lige dér, hvor toppen knækker og bølgebruset er voldsomst. Når bølgerne er rigtig gode, skal du virkelig kæmpe for ikke at blive væltet omkuld. Du kan variere dine bølgekampe ved at vende hhv. mave og ryg op mod bølgerne.
4. Flyd og mærk åndedræt
Er nærmest en meditativ øvelse. Denne disciplin kan ikke laves i bølgebrus, men kræver derimod forholdsvis rolig havoverflade. Læg dig på ryggen og sørg for, at din krop slapper så meget af, at den lægger sig så vandret som muligt. Fyld nu lungerne med luft og træk vejret dybt, helt med i maven. Registrer, hvordan kroppen skiftevis hæver og sænker sig.
Dine fyldte lunger får overkroppen til at bevæge sig op mod solen, mens de tømte lunger får overkroppen til at synke ned mod bunden. Jeg flyder glimrende pga. mine fedtdepoter på balder og lår, men meget slanke og muskuløse mennesker, kan opleve problemer med at holde benene oppe.
5. Cardiotræning med kroppen under vand
Gå så langt ud i vandet, at kun det øverste af dine skuldre og hovedet er ovenvande. Løb på stedet, twist, lav høje knæløftninger, sidespjæt, bag-op-spark, boksebevægelser med armene, stabiliser underkroppen og bevæg overkroppen mod højre/venstre og op/ned, lav svømmetag med armene under vandet osv. Også her kan intensiteten øges, dvs, du kan variere hastighed, antal gentagelser og hvor dybt, du kommer ud i yderstillingerne.
6. Øv fridykning
Du synes måske ikke, at det er særlig “motionsagtigt” at holde vejret. Det er korrekt: du får ikke sved på panden, men du træner din evne til at abstrahere fra dine omgivelser og er tilstede her og nu. Det handler om at strække en indånding så længe som muligt og rationere den ilt, du har til rådighed.
Du har garanteret allerede gjort det mange gange før, uden at kalde det fridykning. Når du dykker ned på bunden for at hente en flot musling eller svømmer under havoverfladen for at nå fra A til B, er det også en form for fridykning. Kunsten er at udvide tiden, du formår at opholde dig under vand på en eneste indånding.
NB! Det er en god ide at øve sig sammen med en makker, hvis du pludselig skulle blive dårlig.
7. Snorkling
At iføre sig svømmefødder, maske og snorkel er faktisk ret fedt. Især, hvis du er i et hav, hvor der er småklipper, lidt tangformationer, eller allerbedst: koraller. De små bevægelser op og ned med fødderne eller benene styrker hase- og baldemuskulaturen og samtidig er resten af kroppen aktiveret i en statisk spænding. Let og behageligt, men en super flot måde at motionere på – især, hvis du er så heldig at møde farvestrålende, eksotiske fisk og havdyr, samt smukke koraller.
8. Styrketræning i vandkanten
Planke, armbøjninger, mave- og rygøvelser er bare nogle få forslag til aktiviteter i vandkanten. Også her kan du variere belastningen ved at bruge modstanden i havet til at intensivere udbyttet. Hvis der ovenikøbet er lidt bølger, som slår ind på strandbredden, kan du, samtidig med udførelsen af styrkeøvelserne kæmpe, mod at blive væltet omkuld og få en lidt mere ud af træningen.
9. Leg, leg, leg
Hvem husker ikke hoppelegen 10-20-30-40… fra barndommens mange strandture med familien. Eller akrobatikøvelserne, hvor vi stablede os oven på hinanden og nederste mand formåede at bære både to og tre mennesker i tårnet, inden vi alle væltede omkuld. Bær, kast, spring, balancer med dine venner. Det, den ene ikke kan finde på, kan den anden garanteret. Et ekstra udbytte er grin og latter, som frigiver rigtig mange endorfiner.
10. Scubadykning (dykning m. iltflasker)
Er motion på flere planer. Dels kræver det styrke og stabilitet at bære og iføre sig udstyret, dels træner du vejrtrækning og kontrollerede bevægelse, mens du er under vand. At du så samtidig oplever en ny verden under havoverfladen, er bare et ekstra plus. Desværre er det ikke gratis!
Sæt igang – sommeren er nær…!