Vær IKKE dig selv!

Follow my blog with Bloglovin


… i hvert fald ikke altid!

authentic

Selvværd og autencitet er positive ord. Der er godt at have et højst selvværd, for så kender du virkelig værdien af dig selv. Det er også værdifuldt at være autentisk, for så hviler du i dig selv og udsender det af dig selv, du virkelig ER i din inderste kerne.

Men hvad nu, hvis du ikke er så gennemført fantastisk i dit autentiske selv? Hvad gør du med de sider, du har i dig, som du – i virkeligheden – ikke bryder dig særlig meget om? Kan du stadig være autentisk, hvis du begrænser, lægger låg på, skjuler – måske endda fornægter – sider af dig selv?

hjerte

Jeg har sider af mig selv, jeg er stolt af. Sider, jeg gerne viser frem. Sider, jeg gerne vil påvirke folk med. Sider, jeg måske endda praler med. Fx synes jeg selv, jeg er optimistisk. Jeg er ofte i stand til at tro på det bedste, se muligheder fremfor begrænsninger, følge drømmen fremfor frygten. Jeg er empatisk og lyttende. Smilende og engageret.

12714192_10208777568820882_1874958595_n_opt (1)
Men jeg er også grådig. Står der en slikskål på bordet, er jeg ikke den bedste “deler”. Hvis jeg følger mit autentiske jeg, så snupper jeg hurtigt de allerbedste stykker. Propper dem i munden eller gemmer dem under avisen. Sørger for, at mine behov dækkes før de andres. Den side er jeg ikke stolt af. Derfor gør jeg rigtig meget for at begrænse mit autentiske jeg og være en anden. Er jeg så stadig autentisk?

 

Min bedrevidenhed er en anden side af mig selv, som jeg er træt af. Spaghetti bolognaise bliver altså bare bedst, når kødet steges før løgene og sovsen ikke jævnes med mel! Opvaskemaskinen udnyttes bedst, hvis vi fylder den efter min metode og min indstilling til mad og motion er i en god balance mellem sund fornuft og fanatisme. Det kunne andre virkelig lære noget af!

Den bedrevidende side af mig selv, er jeg heller ikke stolt af. Den irriterer mig mindst lige så meget, som den irriterer mine nærmeste. Jeg vil ikke optræde bedrevidende, men er jeg stadig autentisk, når jeg fornægter den side af mig selv?

just be_opt
Hvis jeg vil være autentisk, skal jeg så lade alle mine sider fylde? Skal de egenskaber, jeg virkelig er træt af, også være en del af det, jeg udsender, viser til mine omgivelser? Skal alle sider have frit spil?

images_opt
Er det take-it-or-leave-it og  elsk-mig-som-jeg-er, der skal være min rettesnor for at være autentisk?


Eller er jeg stadig autentisk, hvis kun mine bedste sider kommer frem i samspillet med andre mennesker?

Jeg føler mig autentisk.
Jeg er bevidst om mange af mine mindre gode sider. Jeg arbejder med dem og forsøger at forandre dem. Forandre dem af hensyn til andre, men også for min egen skyld. Glæden ved at dele er større end udbyttet af grådighed og forskellige måder at gøre ting på er horisontudvidende. Det fortæller jeg mig selv. Det prøver jeg at integrere i mine handlinger.
At fornemme det!
At mærke det!
At opleve det!
At være det!

Jeg er ikke i mål endnu, men jeg bevæger mig. Jeg ER både mine dårlige sider og mine gode sider, og netop i spændingsfeltet mellem dem, bliver jeg – er jeg – autentisk.

Hvor autentisk er du?

authentic-quote_opt

Svend Brinkmanns artikel i Politiken d. 14. februar 2016 har inspireret mig til dette blogindlæg…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *