Helikopteren – lydbillede #2

Det at bo på en lille ø er noget ganske særligt. I Danmark betyder det oftest et lille samfund, masser af strand og gode muligheder for vandaktiviteter. Tit tiltrækker de små øer også massevis af turister, som vil opleve den ganske særlige ø-stemning, der tit følger med ø-miljøet. 

Uummannaq er også en ø og den lille ø opfylder meget godt ovenstående, bortset fra stranden. Der er små bugter med sandfyldte strande, med jeg har endnu ikke set nogen bade derfra. Men fornemmelsen af strand er da tilstede. Vandaktiviteterne begrænser sig også til sejlture i motoriserede både med eller uden fangst for øje. 

Øen er et lille samfund med kun 1200 indbyggere. Mange er “ægte” Uummannaq’ere eller har i forfædre og -mødre i byen. Enhver familie er i besiddelse af en båd i en eller flere af generationerne. Den har mange funktioner, bl.a. at jagt og fiskeri. Der skydes ryper og sæler og fanges hellefisk på langliner.

Båden er også et vigtigt transportmiddel til de nærliggende bygder. Mange nyder at besøge bygderne, dels for at besøge familie, der er bosat der, eller bare tage på en lille picnic til et andet sted. Der er ingen store byer i umiddelbar nærhed – Uummannaq ER storbyen. 

Hvis du vil rejse til en af de større byer, er helikopteren et must. Dagligt er der 3-5 afgange fra øen og lige så mange ankomster. Hvis vejret vel at mærke tillader det. Det kan blæse voldsomt og helikopteren flyver alligevel. Men lavtliggende tåge og skyer gør det nærmest umuligt at finde ud af, hvad der er himmel og hvad der er jord, så al helikopterflyvning indstilles i tilfælde af skydække. 

Konsekvenserne af den vejrafhængige transporttype er, at det er umuligt at detaljeplanlægge dine rejser. Air Greenland står for al indenrigsflyvning og de er eminente til at få rejser til at hænge sammen og få folk frem til deres slutdestination med få dages forsinkelse. 

Mængden af turister er meget lille. Endnu har jeg ikke mødt en udenlandsk turist i Uummannaq. Det hænger måske sammen med den omstændige rejse hertil – også indenrigs. Eller de begrænsede overnatningsmuligheder, der er på øen. Et enkelt sted, Cafémma, udlejer værelser. 

Så sommetider er luftrummet over Uummannaq fuldstændig tyst, andre gange, ved du, at nu vender øboere tilbage eller nye folk kommer til. Så høres lyden af helikopterens roterende propel i det fjerne – lang tid før øjet aner den på himlen som et lille punktum. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *