Man ordnanerer da ikke offentligt…!

Jo, det er lige netop det, de gør – ordnanisterne!
For ellers giver det slet ikke mening for dem!

Faktisk kan det overhovedet ikke lade sig gøre at ordnanere alene. Det kræver mindst ét andet menneske tilstede i rummet, gerne flere.

one way communication

Nu sidder du måske og tænker: Hvad snakker hun om??? Kan hun ikke stave???

Jo, hun kan stave og dét, hun snakker om, er IKKE onani. Nej, ordet er ordnani, som er et fænomen, der strækker sig langt tilbage i historien. Selve ordet er nyopfundet og det aspirerer til en plads i den nydanske ordbog.

ordnani_opt

Definition af ordnani: At overtage en samtale uden at tage hensyn til mennesket, man taler med.

De findes alle steder – ordnanisterne – og de ved sjældent selv, at de ordnanerer. Ved ikke, at de er uforskammede, styrende, overrumplende og respektløse overfor deres samtalepartnere. De har så travlt med deres eget budskab, at der ikke er plads at lytte, evne til at forstå, rum til at være indfølelende og vise empati. Nej, de har det bedst med at høre deres egen stemme, behøver kun et nik eller et “hmm” som motivation til at fortsætte deres uendelige talestrøm.

taleboblertaleboblertalebobler

Hvem har ikke prøvet at blive udsat for ordnani?
Jeg har været i selskaber, hvor en ordnanist har overtaget festen, styret slagets gang efter egne ønsker og lyster og mere eller mindre pacificeret den øvrige menneskeflok. Tvunget dem til at lytte, være tilstede i rummet. Måske var det Onkel Leo, som holdt tale til den runde fødselsdag eller Fætter Jon, som insisterede på at “stand up’pe” med sit one-man-show til brylluppet…?!

Jeg har tidligere haft “veninder”,  som ordnanerer. Kvinder, som lægger beslag på 90% af taletiden, når vi sidder over en kop kaffe. Fornemmelsen af at være usynlig, ligegyldig og uinteressant er skrækkeligt. De taler og taler, plaprer løs om dette og hint. Forventer ingen input, intet modspil, ingen sparring.

Det har en åbenlys selvterapeutisk virkning, når de hører sig selv fortælle, berette, undres, forarges og konkludere på deres egne vigtige oplevelser, udfordringer og problemstillinger. Talestrømmen associerer til diarre. Munddiarré!

women talking

Hvis du tror, det er nemt at bryde sådan en talestrøm, så tager du fejl. Det eneste, der virker er at proppe en sur sok i gabet på kvinden og konfrontere hende:
Hallo kvinde – vi taler sammen, kommunikerer, udveksler ord!!!

good communication

Jeg omgås mange skønne kvinder hver dag. Jeg nyder at høre dem fortælle, – elsker, når de deler hverdagens glæder og sorger med mig. Jeg sætter stor pris på ping-pong’en, tilliden mellem os, vores fortrolighed. Jeg føler mig heldig og priviligeret.

Ordnanisterne vælger jeg fra. De tapper min energi, batterierne bliver flade og ørerne falder af.

Onani er ikke tilladt offentligt.
Ordnani bør også forbydes offentligt!

silence

 

2 thoughts on “Man ordnanerer da ikke offentligt…!

 1. Du har – lige som Per Schultz Jørgensen i artiklen “Vi lever i monologernes tid” fra Kristeligt Dagblad d 19/2 2016 – fat i den helt lange ende. TAK fordi du tager bladet fra munden.
  Jeg har som sådan ikke det store problem med, hvis en person hacker min taletid. Men! hvis vedkommende ikke trækker vejret, når det er nødvendigt, og giver mig ordet tilbage igen, så ser jeg i farve…og foretager jeg en mental udstempling.
  For mig at se handler det om mangel på respekt for den anden, når talestrømmen ingen ende vil tage.
  Oh, yes…du ramte hovedet på mit søm med dit indlæg.

  Bedste hilsner
  Charlotte
  Molekylekvinden.dk

  1. Hej Charlotte
   Uh, jeg kan næsten mærke den røde farve glide op i kinderne på dig, varmen brede sig i kroppen og måske også en lille irritationssitren, når du genkalder dig en situation sammen med en ordnanist.

   Det gode er, at det selvfølgelig altid er muligt at handle på sin afmagt. Fx kan du vælge de nemme løsninger: at lade venskabet glide ud, finde på en undskyldning for at smutte hurtigt osv. Men muligheden for at italesætte sin følelse af ikke at blive mødt med respekt, er selvfølgelig også tilstede. Jeg har med succes ændret på min egen adfærd. Jeg opdagede, at jeg i nogle relationer bare “indtog” en lytterolle, altså var jeg også selv med til at understøtte rollefordelingen.

   Håber, det også er lykkedes for dig 😉

   Tak for at dele dine tanker

   Bedste hilsner
   Pia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *