Græsk kyllingesuppe m. citron

(Kotosoupa avgolemono)

IMG_6824_optIgen er det min dygtige græske eks-svigermor, som har været min læremester i denne lækre kyllinge-suppe. Hun ville med sikkerhed ha’ lavet korsets tegn for brystet, hvis hun vidste, at jeg i dag gik lidt på kompromis med ingredienserne. Nu sidder hun oppe ved Skt. Peter, så mon ikke, hun bærer over med mig…?!

 

Nu, hvor jeg har været sløj et par dage, trænger jeg bare til en let og lækker suppe, der varmer rigtig godt i kroppen. Da jeg ikke har det store overskud til at kokkerere i dag, vælger jeg den supernemme udgave, hvor jeg springer over, hvor gærdet er absolut lavest.

Men er det egentlig “snyd” at skyde genvej og gøre brug af markedets lette løsninger? Nej, slet ikke! Især ikke, når delikatesse-udgaven kun bliver en lille smule bedre, men til gengæld ville kræve en tur i supermarkedet med risiko for at smitte alle de øvrige kunder med influenza og forkølelse.

græsk frise (1)_optgræsk frise (1)_optgræsk frise (1)_optgræsk frise (1)_opt

Tilfældigvis havde jeg en pakke hønsekødsuppe liggende i fryseren, men hvis det ikke havde været tilfældet, kunne jeg sagtens finde på at lave suppen på Knorr-bouillon-terninger.

Nederst på siden kan du finde opskriften på delikatesse-udgaven af græsk citron-kyllingesuppe. Så bliver Yiayia Christina deroppe i himlen også glad…

Den store udfordring i denne opskrift er æggelegeringen. Det har taget mig lang tid at lære, men denne metode er simpelthed idiotsikret. Hvis du følger den, garanterer jeg, at suppen ikke skiller… 

kotosoupa_opt
Græsk kyllingesuppe m. citron – 
Den supernemme udgave (4. pers.)
2 stk. kyllingebryst
1 pk. frossen hønsekødsuppe (1 l.)
1 løg
7,5 dl hønseboullion
2,5 dl ris 

1 citron
2 store eller 3 små æg
Salt
Peber

Friskbagt brød, supermarkedflutes eller fra fryserens gemmer.

IMG_6822_opt

  • Hæld hønsekødsuppen, bouillon, kyllingebryst og et helt løg (pillet, selvfølgelig!) i en gryde
  • Bring i kog og lad det koge i 30 min. Det kan ikke lade sig gøre at skumme af, da alle grøntsagerne flyder ovenpå
  • Si suppen over i en skål. Tag kyllingebrysterne fra, mens grøntsagerne kasseres
  • Hæld suppen tilbage i gryden
  • Tilsæt risene og kog dem i suppen i 12 min.
  • Tag gryden af blusset og lad den stå i ca. 10 min. Imens ordnes kyllingekød og ægge-citron-blandingen
  • Kyllingebryst-kødet skæres de i små tern (ca. 1×1 cm)
  • Slå 2 hele æg ud i en skål og pisk kraftigt til det er en homogen masse, som skummer let
  • Tilsæt saften af en citron under stadig piskning
  • Tag et par spsk.-fulde af kyllingesuppen og pisk den i ægge-citron-blandingen
  • Fortsæt med at tilsætte et par spsk.-fulde suppe ad gangen, indtil citron-ægge-blandingen er blevet godt lun
  • Når der er ca. 2 dl suppe i citron-ægge-blandingen byttes rundt. Dvs. nu hældes citron-ægge-blandingen i kyllingesuppen i en tynd stråle. Husk at piske kraftigt imens
  • Opvarm suppen en lille smule. Den må ikke koge, for så skiller den
  • Tilsæt kyllingekødet til suppen
  • Smag til med salt
  • Server suppen varm (ikke glohed) med et drys friskkværnet peber over
  • Brød er et must til denne suppe. Brug evt. brød fra fryseren, hvis det skal være rigtig nemt

Friskbagt brød, til at dyppe i suppen, er et hit. Jeg bagte italiensk kartoffelbrød, som jeg har fundet på maduniverset.dk.

IMG_6829_opt

Grunden til, at jeg valgte lige netop det brød er ganske enkelt, at jeg havde en lille rest kogte kartofler liggende i køleskabet og så er den ingrediens jo allerede på plads. Ska’ det være nemt, så lad det være nemt!

Dejportionen fra maduniverset er bagt som et stort brød, men i dag vurderede jeg, at to mindre brød ville være bedre. Vær opmærksom på, at bagetiden afkortes en smule.

græsk frise (1)_optgræsk frise (1)_optgræsk frise (1)_optgræsk frise (1)_opt

Græsk kyllingesuppe m. citron – delikatesseudgaven:
Erstat kyllingebryst, hønsekødsuppe og bouillon med hjemmelavet kyllingesuppe. Denne koges på en hel frisk kylling, som har haft et godt liv. For at tilføre smag til suppen, kan du fx tilsætte en selleriklump, lidt porretoppe og en dusk løvstikke. Kyllingen er færdig, når kødet let falder fra benene. Det tager en god times tid. Si igen grøntsagerne fra og fortsæt som beskrevet ovenfor.

Kødet fra en hel kylling er for meget at tilsætte til suppen. Lav evt. dobbeltportion med resten af ingredienserne eller brug overskuddet til en lækker kyllingepie eller lign. 

greek food_opt

2 thoughts on “Græsk kyllingesuppe m. citron

    1. Tak for din ros, Ida.
      Suppen ER virkelig lækker og jeg er vild med at skrive og håber også at inspirere. Inspirere til nye smagsoplevelser og til oplevelser i hverdagen og i livet. Seize the day… (…og det ved jeg, du selv er virkelig god til:-))

      Kh Pia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *