Sommeren er nær og de første grøntsager* kan nu høstes i haven. De røde rabarber giver den skønneste saft, hvor farven vidner om sol og forår og sommerens komme…
Jeg trak de første rabarber i haven i går. Stænglerne var lange, tynde og mørkerøde og jeg besluttede at lave den lækreste pinkfarvede rabarbersaft. Jeg valgte light-udgaven og prøvede at tilberede saften (næsten) uden sukker, men med kunstigt sødemiddel.
Rabarbersaft (light), ca. 2 liter
1 kg rabarberstængler
2 l vand
Kornene fra en vanillestang
1 tsk rørsukker
Kunstigt sødemiddel efter eget valg. Jeg brugte de sødetabletter, som jeg plejer at putte i kaffen. Alternativt kan anvendes stevia (naturligt sødemiddel)
- Rabarberne renses og skylles. Stænglerne skæres i ca. 1 cm stykker og puttes i en gryde med 2 l vand
- En vanillestang flækkes på langs og kornene skrabes ud. For at undgå, at de klumper sammen, fordeles de i en teskefuld sukker, som puttes i gryden. Vanillestangen røg også med i gryden
- Gryden bringes langsomt i kog. Når det begynder at boble, skrues op for varmen og det får lov at bulderkoge kraftigt i 10-15 minutter
- Den varme saft sies gennem et bomuldslærred i et dørslag. Rabarberpulpen kan evt. gemmes og bruges i bagværk
- Et passende antal sødetabletter opløses i en kopfuld kogende vand. Jeg brugte ca. 70 sødetabletter, hvilket svarer til ca. 300 g sukker
- Den søde blanding tilsættes saften. Smag den til og vurder, om mængden passer
- Et passende antal glasflasker renses og skoldes. Jeg brugte 4 stk. 0,25 l + 2 stk 0,5 l glasflasker med patentlåg. Husk også at skolde tragten
- Saften varmes igen op til kogepunktet og hældes på de skoldede flasker, mens den er kogende varm. Flaskerne lukkes tæt og stilles til afkøling
- Da der ikke er anvendt konserveringsmiddel, har saften begrænset holdbarhed. Den skal opbevares i køleskab. Jeg plejer at drikke den indenfor en måneds tid
- Rabarbersaften skal fortyndes med vand i forholdet 1:1. Jeg synes den smager rigtig godt blandet med danskvand og isterninger
NB! Du kan selvfølgelig sagtens lave saften med sukker og undlade de omdiskuterede kunstige sødestoffer. Jeg ville så koge ca. 300 g rørsukker med i gryden fra start. Smag til og find ud af, hvilken mængde sukker, du foretrækker…
God fornøjelse og god sommer
Forresten…
De smukke, gamle flasker med patentlåg har jeg fundet på et privat loppemarked. Det var lidt af et kup: kun 5 kr pr styk. Det er ren nostalgi, for jeg husker stadig, at min mormor købte sodavand på sådanne flasker tilbage i 70’erne. Jeg bruger dem også til opbevaring af efterårets hjemmelavede brombærlikør eller vinterens pigeon-æble-snaps…
* Ja, rabarber er rent faktisk en grøntsag og ikke en frugt, som jeg fejlagtig har troet i hele min levetid…