Hjemmelavet pizza er altid godt! Men trænger du ikke til at prøve en ny og spændende variant? Lige nu bugner butikkerne af nye lækre kartofler, som kan nydes på tonsvis af forskellige måder. Hvorfor ikke nyde dem på en lækker pizza af den lette og lækre slags…
Traditionel italiensk pizza går du aldrig forkert med. Men efter jeg har prøvet at lave denne “hvide” pizza, er den italienske kørt ud på et sidespor, – i hvert fald for en periode. Denne pizza er let og lækker på de lune sommeraftener. Den kan sagtens bages på en grill, enten gasgrill eller kuglegrill, men i dag valgte vi at bruge den elektriske ovn i køkkenet.
Dejen kan entes laves som alm. gærdej, der hæver i løbet af en halv times tid, eller endnu mere lækkert: som langtidshævet dej, der bliver en anelse mere sprød og knasende. Du får lige opskrifterne på begge dejtyper, så kan den tid, du har til rådighed afgøre, hvilken af dem, du vælger…
Alm. dej (hurtighævet) til to pizzaer i bradepandestørrelse
25 g gær
3 dl vand
2 spsk. olivenolie
1 tsk. groft havsalt
Ca. 500 g hvedemel, gerne tipo 00
- Opløs gæren i lunkent vand
- Tilsæt olie og salt
- Tilsæt ¾ af melet og rør rundt med en grydeske
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord og ælt den grundigt sammen med resten af melet, til du har en glat og fin dej, der ikke klistrer
- Put dejen tilbage i skålen, læg et viskestykke over og lad hæve til dobbelt størrelse (ca. ½ time)
Langtidshævet pizzadej til to pizzaer i bagepladestørrelse
En klump gær på størrelse med en ært
3 dl vand
2 spsk. olivnolie
1 tsk. groft havsalt
Ca. 400 g hvedemel, gerne tipo 00
- Opløs gæren i lunkent vand
- Tilsæt olie og salt og det meste af melet
- Rør rundt i skålen med en grydeske. Dejen bliver som en tyk grød
- Tilsæt så meget mel, dejen kan rumme. Den skal være til den fugtige side og for klistret at ælte med fingrene
- Dæk skålen med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet i et døgns tid. Hvis der går længere tid, gør det ingenting. Dejen kan holde sig i 3-4 dage
Uanset, hvilken dej, du vælger, skal den lige æltes igennem, inden den rulles ud til tynde pizzabunde. Den langtidshævede dej vil givetvis klistre stadigvæk. Derfor skal den nok have lidt mere mel i udrulningsfasen. Melet drysses bare ud på bordet, hvor du kan ælte og arbejde med dejen. Det er nemmest at rulle dejen ud med en kagerulle
Pizzafyld:
1 bæger mascarpone-ost
6-8 nye, rå kartofler, vaskede eller skrællede
Groft havsalt
To mozarella-oste i klumper, evt. bøffelmozarella
Friske rosmarinkviste, vaskes og hakkes
- Tænd ovnen på 250 grader varmluft
- Sæt to bageplader i ovnen til opvarmning
- Skær kartoflerne i papirstynde skiver. Du kan evt. bruge et juliettejern
- Rul dejen ud på et meldrysset bord til to pizzaer i bradepandestørrelse
- Læg pizzaerne på bagepapir, der passer med bagepladerne i størrelse
- Smør ½ bæger mascarponeost ud over hver pizza
- Fordel kartoffelskiverne på de to pizzabunde
- Drys med groft havsalt
- Tag de varme plader ud af ovnen og træk forsigtigt bagepapiret med pizzaerne over på de varme plader
- Sæt dem i ovnen og bag i ca. 7-8 minutter
- Tag pizzaerne ud og fordel en mozarellaklump på hver pizza. Du kan enten skære den ud, eller bare mase den med fingrene
- Sæt pizzaerne tilbage i ovnen og bag i yderligere 4-5 minutter. Mozarellaosten skal smelte, men behøver ikke blive brun
- Inden servering drysses en lille håndfuld friskhakket rosmarin over hver pizza.
Værsgo og spis…
Fif:
Den enkle hvide pizza er smadder lækker, men hvis du synes, den trænger til lidt ekstra, så læg enkelte skiver af parma-eller spegeskinke på lige inden serveringen eller sammen med osten de sidste par minutter i ovnen