Jo, du må godt levne…

set free1

“Smag på maden”

“Spis op”

“Gem det bedste til sidst”

“Tag det, du har rørt ved”

“Er du begyndt, så gennemfører du”

“Kun pattebørn tuder”

“Spild ikke din tid”opdragelse1

… er alle læresætninger som min far og mor har givet mig med på vejen. Sommetider har de sagt ordene, andre gange har et blik gennem rummet signaleret, at der lige nu blev forventet noget helt bestemt af mig.

Det er garanteret velmenende ord, og mine forældre har nok bare ønsket at gøre deres til, at jeg kunne begå mig på bedste vis blandt andre mennesker og i livet generelt. Men de blev mine tro følgesvende i mange år, ordene – nærmest en slags mantraer, som var groet fast i mig. Og selvom jeg synes,  jeg efterhånden har sluppet de fleste af dem, så  lykkes det sommetider en enkelt eller to af dem at overtage styringen et kort øjeblik – også, når det hverken er hensigtsmæssigt eller nødvendigt…

opdragelse4 kopi

Bevidsthed omkring det er dog ganske befriende. Så trækker jeg på smilebåndet og ryster let overbærende på hovedet ad mig selv. 

Men jeg kan stadig rammes, fx når jeg skal navigere på et kagefad… Navigationen indebærer et kompliceret samarbejde mellem hjerne, øjne og hænder. Hvis samarbejdet lykkes,  munder det ud i et yderst velovervejet valg af kagestykke fra kagefadet…

images kopiimages kopi 2

“Har jeg overhovedet lyst til kage?”, overvejer hjernen, for hurtigt at resignere og i stedet tænke: “Hvilket stykke skal jeg vælge?”

“Hvor er det lækreste stykke med tilpas meget glasur”, undersøger øjnene.

… alt imens hånden cirkulerer i ubeslutsomme bevægelser hen over fadet.

Men så kommer den susende, LÆRESÆTNINGEN – flyvende direkte ind fra barndommens spæde år, fodret gennem ungdommen,  – direkte fra underbevidstheden, SMASK, lige durk ind i den hårdtarbejdende hjerne og bagom de flakkende øjne. Sætningen forplanter sig lynhurtigt i hånden:

“TAG LIGE FOR!”, buldrer en stemme, som kun jeg kan høre. Der lyder en smule vred, kommanderende og indbyder absolut ikke til diskusion.

…og VUPS, snupper jeg det forreste og øverste stykke. Helt efter Fars og Mors og Emma Gads formaninger. Men i virkeligheden havde jeg jo udset mig det lille stykke kage aller bagerst på fadet… Men når stemmen i baghovedet samtidig buldrer: “NU LEVNER DU IKKE”, så er det sin sag at være ignorant og reagere efter de reelle overvejelser.

images kopi 2 (1)images kopi (1)

Kender du mon selv det? 

Måske har du, mens du har læst med, siddet og tænkt på, hvilke læresætninger og mantraer, der har præget dine tanke- og handlemønstre op gennem din barndom, ungdom og i dit voksenliv…? 

opdragelse2

Leave a Reply

Your email address will not be published.