Semi-tørrede tomater

IMG_5907_opt

Smagen i tomater intensiveres, når vandindholdet redu-ceres. Det er nemt at lave semi-tørrede tomater selv og de kan krydres lige præcis, som du allerbedst kan li’ det…

I weekenden var vi en tur i Bazar Fyn. Her er næsten helt autentisk bazarstemning med udenlandske musikalske toner i højttaleren, og en speciel duft af eksotiske krydderier. Ikke nok med, at både høre- og lugtesansen stimuleres, også synssansen nyder godt af de farvestrålende bunker af modne frugter og sprøde grøntsager. Selv smagssansen tilfredsstilles i restaurationsområdet, som spænder fra velsmagende middelhavsmad over velkrydrede indiske retter til vietnamesisk fastfood.

Jeg faldt over en hel kasse med friske danske tomater til kun 40 kroner. Der har nok været 5-6 kilo flotte, røde tomater ialt og selvom det er først på sæsonen og de garanteret er drevet frem i et opvarmet drivhus, så smager de ganske fint. Især, når den overskydende væske fordampes, efterlades en lækker smag af koncen-treret tomat. De semi-tørrede tomater smager forrygende, evt. som topping på en italiensk pizza eller i en lækker pastaret.

IMG_5902_optIMG_5924_opt


Det er nemt at lave dine egne semi-tørrede tomater. Det eneste du skal bruge, er en bunke af tomater og en ovn. Desværre er solens stråler ikke varme nok herhjemme til at fremstille helt energivenlige tørrede tomater…

Semi-tørrede chilitomater (1 glas, ca. 200 g)
Ca. 1 kg tomater
1/2 dl god olivenolie
1 tsk. chilisalt (eller alm. havsalt)
1/2 tsk. rørsukker
Tørrede chiliflager efter smag

  • Skyl og vask tomaterne og skær dem i både
  • Fordel tomatbådene i eet lag på en bageplade beklædt med bagepapir
  • Dryp olivenolie ud over tomaterne
  • Kværn chilisaltet og drys det over tomaterne
  • Drys sukkeret og chiliflagerne ud over tomaterne
  • Sæt bagepladen i en 80-100 grader varm ovn (varmluft).                                     Sæt en grydelap i ovnens åbning, så den overskydende damp kan slippe ud.
  • Bag tomaterne i 5-6 timer til de er tørre, uden at være sprøde
  • Hæld de afkølede tomater på glas

Serveres til en æggemad, et spejlæg, en tapas-anretning, som topping på en pastaret eller som du ellers lyster…

 

IMG_5912_optIMG_5915_opt


Semi-tørrede oreganotomater (1 glas, ca. 200 g)

Ca. 1 kg tomater
1/2 dl god olivenolie
1 tsk. middelhavssalt (eller alm. havsalt)
1/2 tsk. rørsukker
1 håndfuld frisk oregano (eller 2 tsk. tørret oregano)

  • Skyl og vask tomaterne og skær dem i både
  • Fordel tomatbådene i eet lag på en bageplade beklædt med bagepapir
  • Skyl og afdryp oreganokvistene. Afrib stilkene og hak bladene fint
  • Dryp olivenolie ud over tomaterne
  • Kværn middelhavssaltet og drys det over tomaterne
  • Drys sukkeret og den finhakkede oregano ud over tomaterne
  • Sæt bagepladen i en 80-100 grader varm ovn (varmluft).                                     Sæt en grydelap i ovnens åbning, så den overskydende damp kan slippe ud.
  • Bag tomaterne i 5-6 timer til de er tørre, uden at være sprøde
  • Hæld de afkølede tomater på glas

Serveres til en æggemad, et spejlæg, en tapas-anretning, som topping på en pastaret eller som du ellers lyster…

 

IMG_5925_optIMG_5917_opt

 

Semi-tørrede rosmarintomater (1 glas, ca. 200 g)
Ca. 1 kg tomater

1/2 dl god olivenolie
1 tsk. kryddersalt (eller alm. havsalt)
1/2 tsk. rørsukker
1/2 dl hakket, frisk rosmarin (eller 2 tsk. tørret rosmarin)

  • Skyl og vask tomaterne og skær dem i både
  • Fordel tomatbådene i et lag på en bageplade beklædt med bagepapir
  • Skyl og afdryp rosmarinstilken(e). Afrib stilkene og hak nålene fint
  • Dryp olivenolie ud over tomaterne
  • Kværn kryddersalt og drys det over tomaterne
  • Drys sukkeret og den finhakkede rosmarin ud over tomaterne
  • Sæt bagepladen i en 80-100 grader varm ovn (varmluft).                                     Sæt en grydelap i ovnens åbning, så den overskydende damp kan slippe ud.
  • Bag tomaterne i 5-6 timer til de er tørre, uden at være sprøde
  • Hæld de afkølede tomater på glas

Serveres til en æggemad, et spejlæg, en tapas-anretning, som topping på en pastaret eller som du ellers lyster…

 

IMG_5954_opt

 

Fif: De semi-tørrede tomater skal opbevares i køleskabet. Hvis du vil forlænge tomaternes holdbarhed, kan du evt. efterfylde glasset med god olivenolie. Vær opmærksom på, at olivenolie stivner ved opbevaring i køleskabet, Tag derfor glasset ud en halv times tid, inden servering. 

Fif: Det er selvfølgelig muligt at krydre de semi-tørrede tomater, lige præcis, som du lyster. De smager også godt helt “naturel” uden noget krydderi, eller med et strejf af hvidløg. Brug de krydderurter, det er sæson for netop nu, eller anvend tørrede krydderurter året rundt.

Hvordan kan du allerbedst li’ dine semi-tørrede tomater?

Hvordan foretrækker du at spise dem?

Leave a Reply

Your email address will not be published.