Hjemmelavet kryddersalt

Det er så nemt og samtidig så smagfuldt! Prøv at lave dit eget kryddersalt med forskellig smag. Kun fanta-sien sætter grænsen…

IMG_5879

Jeg fik ideen for nogle år siden. Urtehaven bugnede af krydderurter som bare ikke skulle gå til spilde. Derfor er det en supergod ide at anvende de lækre urter, når sæsonen topper, for derefter have glæde af dem igen og igen uden for sæsonen.

Jeg bruger kryddersaltet i gryderetter, på æggemaden, når jeg koger ris, kartofler, eller pasta, på ostemaden,- ja, anvendelsesmulighederne er uendelige. Brug dem i en saltkværn eller i et lille saltkar. Når du har et lager af forskellige salte, er der altid mindst een, der passer perfekt til lige netop din mad…

IMG_5845IMG_5852IMG_5850IMG_5844


Citronsalt

300 g groft havsalt
Revet skal af en citron (økologisk)
Saften af en citron

  • Bland alle ingredienser sammen i en skål
  • Spred saltet ud på en bageplade beklædt med bagepapir
  • Tør saltet i en 80 grader varm ovn (varmluft).Hold øje med saltet. Hvis det får for lang tid i ovnen, branker det og bliver lysebrunt. 
  • Når saltet er tørt efter ca. en time, hældes det på små glas

Saltet er bl.a. godt til fisk, kylling, lam, kartofler i ovn

IMG_5820IMG_5852IMG_5864 


Citronmelissesalt
300 g groft havsalt
Revet skal af en citron (økologisk)
Saften af en citron
4-5 stilke citronmelisse
2 spsk. vand

  • Bladene ribbes af citronmelissestænglerne
  • Blend citronmelissen, så den bliver fin og saftig
  • Rens blenderen med vandet og hæld krydderurtesaft og -blade i en skål
  • Bland de øvrige ingredienser i skålen og rør rundt
  • Spred saltet ud på en bageplade beklædt med bagepapir
  • Tør saltet i en 80 grader varm ovn (varmluft). Hold øje med saltet. Hvis det får for lang tid i ovnen, branker det og bliver lysebrunt
  • Når saltet er tørt efter ca. en time, hældes det på små glas

Saltet er bl.a. godt til fisk, kylling, lam, kartofler i ovn

IMG_5836
IMG_5833IMG_5842


Middelhavssalt

300 g groft havsalt
4-5 stængler frisk basilikum, evt. flere slags
En håndfuld frisk oregano, evt flere slags
1/2 dl vand

  • Bladene ribbes af basilikum- og oreganostænglerne. Hvis stænglerne er tynde og fine er afribning ikke nødvendig
  • Blend basilikumblade og oregano, så de bliver fine og saftige
  • Rens blenderen med vandet og hæld krydderurtesaft og -blade i en skål
  • Bland saltet i skålen og rør rundt
  • Spred saltet ud på en bageplade beklædt med bagepapir
  • Tør saltet i en 80 grader varm ovn (varmluft). Hold øje med saltet. Hvis det får for lang tid i ovnen, branker det og bliver lysebrunt
  • Når saltet er tørt efter ca. en time, hældes det på små glas

Saltet er bl.a. godt til italienske og græske retter, på salat og pizza

IMG_5829IMG_5850IMG_5866


Chilisalt

300 g groft havsalt
4-5 små friske røde chilier (vurder selv, afhængig af styrke)
2 spsk. vand

  • Chilierne vaskes og blendes. Hvis du ønsker en stærk chilisalt, skal du ikke fjerne kernerne
  • Rens blenderen med vandet og hæld chilisaften og -kødet i en skål
  • Bland saltet i skålen og rør rundt
  • Spred saltet ud på en bageplade beklædt med bagepapir
  • Tør saltet i en 80 grader varm ovn (varmluft).Hold øje med saltet. Hvis det får for lang tid i ovnen, branker det og bliver lysebrunt
  • Når saltet er tørt efter ca. en time, hældes det på små glas

Saltet er bl.a. godt til æggemad, pizza, fisk, kylling, gryderetter, eller andet som kan bruge et lille stærkt pift…

IMG_5824IMG_5844IMG_5860

Fif: Et lille glas hjemmelavet kryddersalt er perfekt til en sød værtindegave. Gør så lidt ekstra ud af glasset, evt. med en flot etiket og et lille stoflåg med sløjfe. Kryddersalte er ofte meget flotte og farverige krystaller, som er indbydende i et smukt glas

IMG_5864IMG_5863

Fif: Jeg har tidligere lavet ramsløgssalt, hvidløgssalt, løvstikkesalt, salviesalt. Brug, de krydderurter, du har og prøv dig frem med mængderne.

IMG_5866IMG_5860

Har du gode opskrifter på kryddersalte? 

Del gerne dine erfaringer og inspirer os andre…

2 thoughts on “Hjemmelavet kryddersalt

  1. Hej 🙂 Hvor længe kan citronsalt holde sig, når der bruges øko skal? På forhånd mange tak. Bedste hilsen fra Mette

    1. Hej Mette
      Da salt virker som konserveringsmiddel, kan citronsalt holde sig nærmest ubegrænset, så spis du bare løs (…selvfølgelig ikke mere end anbefalet dagsdosis 😉)

      Kh Pia

Leave a Reply

Your email address will not be published.