Det er så nemt og samtidig så smagfuldt! Prøv at lave dit eget kryddersalt med forskellig smag. Kun fanta-sien sætter grænsen…
Jeg fik ideen for nogle år siden. Urtehaven bugnede af krydderurter som bare ikke skulle gå til spilde. Derfor er det en supergod ide at anvende de lækre urter, når sæsonen topper, for derefter have glæde af dem igen og igen uden for sæsonen.
Jeg bruger kryddersaltet i gryderetter, på æggemaden, når jeg koger ris, kartofler, eller pasta, på ostemaden,- ja, anvendelsesmulighederne er uendelige. Brug dem i en saltkværn eller i et lille saltkar. Når du har et lager af forskellige salte, er der altid mindst een, der passer perfekt til lige netop din mad…
Citronsalt
300 g groft havsalt
Revet skal af en citron (økologisk)
Saften af en citron
- Bland alle ingredienser sammen i en skål
- Spred saltet ud på en bageplade beklædt med bagepapir
- Tør saltet i en 80 grader varm ovn (varmluft).Hold øje med saltet. Hvis det får for lang tid i ovnen, branker det og bliver lysebrunt.
- Når saltet er tørt efter ca. en time, hældes det på små glas
Saltet er bl.a. godt til fisk, kylling, lam, kartofler i ovn
Citronmelissesalt
300 g groft havsalt
Revet skal af en citron (økologisk)
Saften af en citron
4-5 stilke citronmelisse
2 spsk. vand
- Bladene ribbes af citronmelissestænglerne
- Blend citronmelissen, så den bliver fin og saftig
- Rens blenderen med vandet og hæld krydderurtesaft og -blade i en skål
- Bland de øvrige ingredienser i skålen og rør rundt
- Spred saltet ud på en bageplade beklædt med bagepapir
- Tør saltet i en 80 grader varm ovn (varmluft). Hold øje med saltet. Hvis det får for lang tid i ovnen, branker det og bliver lysebrunt
- Når saltet er tørt efter ca. en time, hældes det på små glas
Saltet er bl.a. godt til fisk, kylling, lam, kartofler i ovn
Middelhavssalt
300 g groft havsalt
4-5 stængler frisk basilikum, evt. flere slags
En håndfuld frisk oregano, evt flere slags
1/2 dl vand
- Bladene ribbes af basilikum- og oreganostænglerne. Hvis stænglerne er tynde og fine er afribning ikke nødvendig
- Blend basilikumblade og oregano, så de bliver fine og saftige
- Rens blenderen med vandet og hæld krydderurtesaft og -blade i en skål
- Bland saltet i skålen og rør rundt
- Spred saltet ud på en bageplade beklædt med bagepapir
- Tør saltet i en 80 grader varm ovn (varmluft). Hold øje med saltet. Hvis det får for lang tid i ovnen, branker det og bliver lysebrunt
- Når saltet er tørt efter ca. en time, hældes det på små glas
Saltet er bl.a. godt til italienske og græske retter, på salat og pizza
Chilisalt
300 g groft havsalt
4-5 små friske røde chilier (vurder selv, afhængig af styrke)
2 spsk. vand
- Chilierne vaskes og blendes. Hvis du ønsker en stærk chilisalt, skal du ikke fjerne kernerne
- Rens blenderen med vandet og hæld chilisaften og -kødet i en skål
- Bland saltet i skålen og rør rundt
- Spred saltet ud på en bageplade beklædt med bagepapir
- Tør saltet i en 80 grader varm ovn (varmluft).Hold øje med saltet. Hvis det får for lang tid i ovnen, branker det og bliver lysebrunt
- Når saltet er tørt efter ca. en time, hældes det på små glas
Saltet er bl.a. godt til æggemad, pizza, fisk, kylling, gryderetter, eller andet som kan bruge et lille stærkt pift…
Fif: Et lille glas hjemmelavet kryddersalt er perfekt til en sød værtindegave. Gør så lidt ekstra ud af glasset, evt. med en flot etiket og et lille stoflåg med sløjfe. Kryddersalte er ofte meget flotte og farverige krystaller, som er indbydende i et smukt glas
Fif: Jeg har tidligere lavet ramsløgssalt, hvidløgssalt, løvstikkesalt, salviesalt. Brug, de krydderurter, du har og prøv dig frem med mængderne.
Har du gode opskrifter på kryddersalte?
Del gerne dine erfaringer og inspirer os andre…
Hej 🙂 Hvor længe kan citronsalt holde sig, når der bruges øko skal? På forhånd mange tak. Bedste hilsen fra Mette
Hej Mette
Da salt virker som konserveringsmiddel, kan citronsalt holde sig nærmest ubegrænset, så spis du bare løs (…selvfølgelig ikke mere end anbefalet dagsdosis 😉)
Kh Pia