Make happiness a habit…

happyness

Jeg er ved at lære det! Lære at træffe valg, som ikke er baseret på fornuft, men også på den helt rigtige fornemmelse i maven…

Alt for længe ignorerede jeg min krop og dens utallige forsøg på at få mig til at vågne op. Hovedpine, koks i fordøjelsen, ondt i maven, søvnløshed, angst, social fobi… Det kom snigende over måneder, – nej, faktisk over år!  Og måske netop derfor tillagde jeg ikke hvert enkelt lille symptom den helt store betydning. Jeg lærte at leve med mine “små-skavanker”, for det hele kunne jo behandles med Panodil, fiberrig kost, baldrian til natten, …you name it!


hjerne

Helt ærligt skænkede jeg ikke engang min ydre hverdag en tanke, for det gik jo godt! Børnene var igang med hver deres projekt og var glade og tilfredse. Mit kærlighedsliv kørte på skinner med de op- og nedture, der nu engang er. Mit arbejdsliv som lærer var sådan set også ok, – jeg var glad for de unge mennesker og pengene var jo nødvendige. Og selvfølgelig skulle jeg arbejde! Jeg elskede jo at undervise, være sammen med de livsbekræftende unger, mine kolleger, ambitionerne, udviklingen, de nye spændende opgaver… – bildte jeg mig selv ind!

Men alt for længe holdt jeg ud og blev i mit job, selvom det drænede mig for al energi og livsglæde. Måske kender du det: Man ved, hvad man har og ikke hvad man får. Trygheden, forudsigeligheden, vanen, og tanken: “Hvad kan jeg overhovedet ud over at undervise…?” var alle parametre, der var med til at fastholde mig i noget, som jeg ikke trivedes i.

stress1

Da kroppen sagde fra og ikke længere var i stand til at møde op på skolen, var der ingen vej udenom. Lægen sygemeldte mig og en lang, hård periode begyndte. For hovedpinen forsvinder ikke bare over en nat. Fordøjelsessystemet stabiliseres ikke på en uge. Søvnløsheden, angsten og den sociale fobi kureres ikke på en måned. Der var lang vej og 11 måneder senere, synes jeg selv, at nu var jeg endelig klar til en almindelig hverdag igen.

I mellemtiden var beslutningen blevet truffet for mig: Jeg skulle ikke tilbage på skolen! Jeg var blevet sagt op og hvad jeg fremover skulle fylde mit liv med lå fuldstændig åbent. Jeg kunne gøre, lige hvad jeg ville. Nu var spørgsmålene så blot: Hvad ville jeg?
Hvad havde jeg lyst til?
Hvad kunne jeg overhovedet?

Det er vigtige spørgsmål, som det tager tid at forholde sig til…

mennesker mennesker (2) mennesker (1)

Uvisheden og det uendelige antal muligheder, der lige nu ligger for mine fødder er angstprovokerende og ufattelig spændende på en og samme tid. Dualismen i følelserne betyder, at fremtiden skiftevis synes mørk og lys. Kunsten er at være tilstede i begge lejre og acceptere, at både den behagelige og den ubehagelige følelse har lov at være der, at begge følelser er en del af mig. Selvfølgelig er den “gode” følelse langt den rareste at være i og hvis den dyrkes og vandes mere end den “dårlige” følelse, så er det den, som vokser. Den vokser i takt med, at jeg finder ud af, at uvisheden ikke er min fjende, men min ven. En ven, der giver mig mulighed for dels at tænke en masse tanker og, vigtigst af alt, at mærke efter, hvad min krop fortæller mig.

emotions2 (1) emotions2

 b75e242f9381acf7f08aeac1739165c3
For jeg har lært lektien. Jeg har lært, at det er sindsyg vigtigt at lytte til kroppen. Den er intelligent og en rigtig god ledetråd. Den er min bedste ven, – en ven, jeg kan stole på i tykt og tyndt. Hjernen og fornuften er også gode samarbejdspartnere, men de ved ikke altid bedst. Det blevet skåret ud i pap for mig, den dag min krop sagde fra og tvang mig til at skrue ned for tempoet, stoppe op og genoverveje min hverdag og mit liv.

Jeg ser lyst på fremtiden. Jeg sprudler af energi, glæd og velvære og dette til trods for, at jeg stadig er på gyngende grund. For fremtiden er ikke tryg og sikker. Måske denne lykkefølelse netop udspringer af dette tomrum, – tomrummet, hvor lyst og passion får lov at styre og hvor jeg tror på, at det jeg beslutter mig for, selvfølgelig nok skal lykkes…

quote

Har du prøvet at have gyngende grund under fødderne?

Hvad gør DIG glad og lykkelig?

Leave a Reply

Your email address will not be published.