Sprøde rugbrødskiks

IMG_6590_opt

Så er der brødrester på bloggen igen. Denne gang handler det om at få brugt de irriterende små rugbrødsskorper, som er svære at skære ud i regulære rugbrødsskiver. Måske er dit rugbrød også blevet kedeligt og tørt, men det betyder absolut ingenting.

Tryl istedet med resterne og fremstil de sprødeste friskbagte rugbrødskiks, fx med sesam- og kryddersaltdrys. Forbløffende gode som en lille mellemmåltidssnack eller på tapasbordet som tilbehør til oliven, semitørrede tomater eller en lækker humus. Du kan supplere med andre lækkerier af brødrester, – prøv evt. de sprøde rugbrødsstave med hvidløg eller tomatbrød

Du skal bruge:
En lille rest rugbrød, gerne hjemmebagt
Vand
Lidt olivenolie
Sesamfrø
Groft salt, evt. hjemmelavet kryddersalt

IMG_6562_optIMG_6564_opt

Sådan gør du:

  • Skær rugbrødet i små tern på ca. 1 x 1 cm
  • Hæld ternene i en gryde og hæld vand i, så det dækker rugbrødsternene
  • Lad stå i et par timer eller natten over. Rugbrødet skal helst blødgøres og opløses helt
  • Giv blandingen et opkog og lad koge, indtil det har konsistens som en lidt for fast grød 
  • Fordel den varme grød på en bageplade med bagepapir. Tykkelsen skal være 3-4 mm

IMG_6582_optIMG_6584_opt

  • Sæt bagepladen i ovnen ved 170 grader. Jeg brugte ikke varmluft, men al. ovn
  • Efter ca. 30 min. tages pladen ud og rugbrødsgrøden pensles med olivenolie og drysses med sesamfrø og groft salt, evt. hjemmelavet kryddersaltIMG_6585_opt
  • Brug en pizzaskærer og skær kiksene ud i de ønskede størrelser. De skal ikke skille ad endnu, men rillerne skal være at se
  • Giv kiksene 30 min. mere i ovnen. Det meste af vandet skal fordampe, så kiksene er sprøde og ikke bløde. Hold øje og vurder
  • Tag de færdige kiks ud af ovnen og knæk dem efter rillerne. Lad dem afkøle på en bagerist
  • Opbevar de kolde færdige kiks i en kagedåse eller en anden beholder med tætsluttende låg

Velbekomme og god appetit!

IMG_6588_opt

Fif: Hvis du synes, din rugbrødsrestportion er lige lille nok til at du gider sætte gang i bageriet, så klargør ternene og put dem i fryseren. Så er de klar til brug, når du har tilstrækkelig mange tern.  

Fif: Kiksene kan også bruges som en lille sød værtindegave. Køb små klare plastposer, evt. i Søstrene Grene og snør til med bast- eller silkebånd. Sæt en lille hjemmelavet etiket på posen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.